Seminar

Een geloof voor mensen die Niks geloven

Synopsis

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in religies. Zelf geloof ik niets specifieks, maar wel 'iets'. Voor dit project wilde ik op zoek gaan naar mijn eigen geloof om dit vervolgens te ontwerpen. Gaandeweg bleek het te ambitieus om binnen tien weken een eigen geloof te formuleren. Ik besloot vanuit een marketing oogpunt te kijken en een geloof te ontwerpen voor een doelgroep die nog niet of nauwelijks gehoord wordt in het religieuze speelveld. Ruim 50% van de Nederlanders gelooft niks. Een deel hiervan weet niet goed wat die gelooft, net als ik. Om deze groep tegemoet te komen heb ik een geloof ontworpen waarbij men op een speelse manier op zoek kan gaan naar datgene wat die zelf gelooft, om hiermee een eigen 'Bijbeltje' te vullen. Op deze manier hoop ik meer bewustwording te creëren rondom het geloof.

Onderbouwing

In eerste instantie was het mijn plan om te visualiseren wat er tussen hemel en aarde zou kunnen zijn. Al gouw is dit veranderd in het ontwerpen van mijn eigen religie. Hierin was ik erg op zoek naar antwoorden op grote levensvragen als "wat is er na de dood". Hier kon ik geen antwoord op vinden waardoor ik heb besloten om me niet meer specifiek te richten op een eigen religie maar op een religie die aansluit bij meerdere mensen. Om er achter te komen waar in het religieuze speelveld nog plek is voor een nieuwe religie ben ik het vraagstuk als marketeer gaan bekijken. Ik heb met behulp van Blue Ocian technieken de grootste Nederlandse religies naast elkaar gelegd om hier conclusies uit te trekken. Ik kwam er onder anderen achter dat ieder geloof na de dood iets nieuws of iets heel moois belooft, dit waren de uniek selling points van andere geloven. Toch zegt het CBS dat ruim 50% van de Nederlanders geen geloofsovertuiging heeft. Hiervoor heb ik een geloof ontworpen. 'Geloof Niks'. Bij dit geloof hoort een klein handboekje dat je met behulp van 'Geloofsicoontjes' kunt invullen. Deze 'Geloofsicoontjes' kun je op de markt kopen in een willekeurige set van vijf stuks om ze vervolgens te ruilen met anderen. Naast de Geloofsicoontjes kun je ook het handboek en merchandise kopen op de markt om hiermee aan te geven dat je ook Niks gelooft.

Hoofdvraag

Mijn onderzoeksvraag voor dit project was: Hoe kan ik meer bewustzijn creëren rondom geloof en religie? 
Gaandeweg is deze vraag een aantal keer veranderd. Aan het einde van het project ben ik terug gekomen bij mijn beginvraag.

Toegepaste onderzoeksmethodes binnen dit project

  • Moodboard/collage: Dit heeft mij vooral inzicht gegeven in datgene wat er al is. Hier heb ik inspiratie uit gehaald op verschillende momenten gedurende het project. Ik heb de moodboards en collages ook gezien als manier om best practice onderzoek op het gebied van ontwerp uit te voeren.
  • Ideation/brainstormen: Ik heb verschillende brainstorm technieken toegepast om op nieuwe ideeën te komen rondom mijn onderwerp, maar meestal was de brainstrom een combinatie met een peer review en feedback. Soms liep ik vast en dan hielp het mij om op een andere manier te kijken naar het werk dat ik al gedaan had en wat het me tot op dat moment al had opgeleverd. Vanuit hier kon ik vaak weer verder werken en met nieuwe ideeën aan de slag gaan.
  • Peer review/feedback: Zowel docenten, mede studenten als familie en vrienden hebben mij gedurende het project feedback gegeven. Iedere kans die ik kreeg om met mensen over mijn onderwerp te praten greep ik om op nieuwe inzichten te komen. Deze inzichten vond ik telkens heel waardevol en hebben mijn project op bepaalde momenten specifieker gemaakt en op andere momenten weer breder getrokken.
  • Schetsen: Om niet de hele tijd na te denken en te fantaseren heb ik regelmatig mijn ideeën geschetst. Dit zorgde er voor dat mijn project niet alleen in mijn hoofd zat maar ook op papier stond zodat ik er zelf ook weer op een andere manier naar kon kijken. Zo kon ik makkelijk terugvinden wat ik eerder had bedacht, was er een helder overzicht voor mijzelf gedurende het project en kon ik het ook beter overbrengen aan anderen waardoor ik mijn project beter begon te begrijpen.
  • Concurrentie analyse: Ik heb onderzocht welke religies er groot zijn, maar vooral welke er groot in Nederland zijn. Met deze analyse heb ik veel informatie verzameld over andere geloven en waar in het religieuze speelveld nog plaats was voor een nieuw geloof. Dit onderzoek heeft uiteindelijk een groot deel van mijn richting bepaald.
  • Blue Ocian: Om vanuit de concurrentie analyse duidelijk te kunnen zien waar er nog plek is voor een nieuwe stroming heb ik op verschillende vlakken gekeken naar de grote geloven. Zo heb ik onder andere een Blue Ocian ingezet op onderwerpen als kleur en symbolen. Hier kwamen verrassende inzichten uit, de kleur bruin was bijvoorbeeld nog vrij om te gebruiken. Deze en andere inzichten heb ik meegenomen in de rest van mijn project.
  • Bag Tour: Deze heb ik als een klein doelgroep onderzoek gezien. Ik wilde er achter komen welke merchandise ik het beste kon gaan maken om mijn doelgroep tegemoet te komen maar kwam er in dit onderzoek achter dat de doelgroep voornamelijk functionele voorwerpen in de tas heeft zitten. Echter kwamen er ook veel stempelkaarten of tegoedbonnen uit de tassen waarmee ik ben gaan experimenteren om uiteindelijk een kaarten actie te maken.
  • Enquête: Ik heb een enquête gemaakt omdat ik van mijn doelgroep wilde weten wat er bovenaan hun bucketlist stond zodat ik hier met mijn geloof op in kon spelen. Vrijwel iedereen gaf aan te willen reizen of een ander continent te willen bezoeken.
  • Expert interview/review/feedback: Om mijzelf verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen heb ik verschillende experts om hulp en feedback gevraagd. Zo heb ik gesproken met Jorgen Koolwijk (CMD docent), Vincent Durivou (Ervaren tekstschrijver), Rosalie Ywema (Branding expert) en met mijn Seminar docenten Rob van den Idsert en Jelke de Boer. Ze hebben mij allemaal stappen verder geholpen in mijn project op het gebied van hun eigen specialisatie.
  • Prototyping: Van verschillende onderdelen binnen het project heb ik een prototype gemaakt om vanuit een ander perspectief hier naar te kijken. Deze prototypes waren veelal een test voor mijzelf om te zien of het werkte. Ook ervaarde ik de prototypes als erg waardevol en fijn wanneer ik feedback wilde vragen in de klas of aan docenten.

Evaluatie & conclusie

Het totale onderzoek heeft mij veel nieuwe inzichten opgeleverd. Ik had vooraf niet verwacht dat ik deze kant op zou gaan en ik heb me laten leiden door het creatieve proces wat ik erg eng vond toen ik eraan begon. Het is mij uiteindelijk goed bevallen en ik ben steeds enthousiaster geworden over mijn onderwerp en het gehele project waar ik in gedoken was. Ik heb geleerd om me meer open te stellen voor nieuwe dingen en soms gewoon iets te doen zonder er vooraf te veel over na te denken. Zo heb ik nu een geloof ontworpen voor mensen die niet gelovig zijn, maar wel geïnteresseerd zijn hierin of willen uitzoeken wat ze misschien wel geloven.

 

Er is meer

Bekijk het uitgebreide deel van mijn portfolio hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top